Д-р Николай Подолешев – дерматолог, ВМА – София


Известно е, че немалко хора много трудно понасят есента и зимата, тъй като боледуват от студова алергия. Заболяването се характеризира с това, че под влияние на ниските температури възниква силен сърбеж, последван от появата на червеникави петна по кожата, които могат да се превърнат в уртики. Те представляват надигнати над кожата подутини, популярни като „пъпки”, наподобяващи ухапване от комар или ожарване от коприва. Появата на обривите може да се провокира не само от ниската температура на околната среда, но и при контакт със студени предмети. Понякога по-чувствителните пациенти реагират и при консумация на студени храни или напитки. Студовата алергия принадлежи към т.нар. физикални уртикарии, които се предизвикват от физични фактори, какъвто в случая е студът (в тази група влизат и уртикариите към горещината, слънчевите лъчи и др.). Всъщност, около 5% от случаите на физикална уртикария се дължат на въздействието на ниските температури.


Студовата алергия бива наследствена, придобита или симптоматична (при криоглобулинемия, студова хемоглобинемия, студова хемоаглутинация и др.). При наследствената форма заболяването се проявява още в ранна детска възраст, като обривите и отоците често са придружени от общи прояви – отпадналост, неспокойствие, стомашно-чревни смущения (гадене, повръщане, диария), болки в ставите и мускулите, понижаване на кръвното налягане и др. При придобитата студова уртикария обривите могат да се проявят във всеки период от живота. Тук трябва да споменем, че студовата алергия трябва да се разграничава от състояния, при които човек постоянно се оплаква от изстиване на ръцете или краката, които през по-голямата част от годината ги чувства като „ледени”. В тези случаи най-често става дума за патологични промени на периферното кръвообращение. Ще припомним пак, че при студовата уртикария има сърбеж и уртики (или оток). Като доказателство може да послужи специфичен тест с кубче лед, което се поставя за няколко минути върху кожата на предмишницата. Ако на това място се появи зачервяване, обрив, оток, сърбеж или болка, това означава, че сме успели да провокираме симптомите на студовата алергия.


От профилактична гледна точка е много важно на болния да бъдат осигурени комфортни условия, което понякога е свързано с трудоустрояване. Целта е да се елиминират в максимална степен студовите фактори. Необходимо е и подбиране на подходящо облекло, особено ако времето е студено. Категорично трябва да се избягва консумацията на сладолед и на студени напитки. Миенето не бива да се извършва със студена вода, а при къпане в различни водоеми като язовири, езера, реки и др. трябва да се подхожда много внимателно. В никакъв случай не бива да се скача във водата, за да не се получи рязко охлаждане на организма. Винаги преди къпане трябва да се провери температурата на водата и, ако тя е подходяща, влизането във водоема трябва да се извършва бавно, за да може кожата постепенно да се адаптира.


Медикаментозната терапия се провежда предимно с лекарства от групата на антихистамините. Понастоящем модерните представители на тези средства не причиняват сънливост, позволяват да се управляват моторни превозни средства, съвместими са с употреба на алкохол и са ефективни и при еднократен дневен прием. Такива са таблетките Зиртек, Ериус и др. Удачно е и приложението на билковия препарат с антиалергично действие Уртиплекс (3 пъти по 2 таблетки дневно). Провежда се и студова десенсибилизация чрез излагане на определени участъци ежедневно на влиянието на студена вода с температура 8-15оС. Обикновено се практикува потапяне на ръцете във водата сутрин и вечер. Когато се постигне поносимост към 15оС, се пристъпва към закалителни процедури (сутрин и вечер душ за 5 минути).


Допълнителна информация можете да получите от

д-р Подолешев на тел. 0886940292